Talent in beeld

In 2020 heb ik ter inspiratie én verbinding tijdens de coronacrisis enkele vestingbewoners geïnterviewd over de talenten waarmee zij hun dromen hebben gerealiseerd.

John, postbezorger in Heusden vesting verrast het zorgpersoneel van Woonzorgcentrum Sint Antonius sinds de uitbraak van het coronavirus regelmatig met zelfgemaakte soep en broodjes. John houdt van koken maar vindt het vooral fijn om iets te kunnen doen voor het zorgpersoneel waar nu veel van wordt gevraagd … applaus hoeft voor hem niet. Mensen helpen vindt hij mooi, vooral met de kleine dingen. Dat is zijn talent!

Jurrien Peterse kan zich een leven zonder muziek maken niet voorstellen. Als semi-professioneel hoboïst en muzikant is hij wekelijks 3 à 4 avonden bezig met optredens in diverse orkesten door heel Nederland en ook als solist. Door de coronacrisis ligt nu alles stil maar Jurrien kan zijn muziek niet missen. Dus is hij muziekstukken op gaan nemen en plaatst deze nu op Facebook. Ook heeft hij een eigen YouTube account aangemaakt, waar diverse filmpjes op staan van dingen die hij de laatste tijd gedaan heeft. Jurrien wil mensen graag een ervaring geven. Dat is zijn manier om zijn creatieve talent te uiten. Muziek helpt hem en zijn orkest om elkaar, maar ook anderen, even te raken en een hart onder de riem te steken. Met zijn video’s wil hij in deze onzekere tijden zoveel mogelijk mensen bereiken om te zeggen: ‘Hou vol en blijf gezond.’ Beluister hieronder het prachtige ‘Erbarme dich’ wat hij samen met een violist onlangs thuis heeft opgenomen.

Adry Deekens-van Gorp is een kunstenaar die met passie haar kleurrijke, vrolijke schilderijen maakt. Ze schildert vanuit haar hart en vertelt met elk schilderij een verhaal of gedicht. Adry deelt haar manier van werken ook graag met kinderen, want ze is vroeger kleuterleidster geweest. In de Kinderschildersclub in haar atelier op de Vismarkt kan ze zowel haar schilderstalent als haar liefde voor het werken met kinderen kwijt. Ze inspireert kinderen aan de hand van hun eigen verzonnen verhalen schilderijtjes te maken. Voor alle kleine kunstenaars die ervan balen dat de Kinderschildersclub in deze wiebelige tijden niet door kan gaan, heeft Adry nu een Schilder- & tekenwedstrijd bedacht. Meedoen en inzenden kan tot 1 juni. Meer informatie is te vinden op https://www.adry.nl/

Kunst en cultuur zijn een rode draad in het leven van Elisabeth Eyl. Zij is kunsthistoricus en heeft een enorme passie voor Bauhauskeramiek. In de loop der jaren heeft ze hier een uitgebreide privé collectie van opgebouwd. Deze passie geeft haar veel energie en haar drive én talent om deze energie met mensen te willen delen is groot. Zo weet ze ook in crisistijd haar liefde voor kunst en cultuur om te zetten in mooie positieve dingen. Door haar bevlogenheid heeft zij onlangs een Etalagemuseum gerealiseerd. Juist omdat alle musea nu gesloten zijn, geeft dit unieke Etalagemuseum Heusden vesting een nieuwe dimensie om kunstobjecten te komen bekijken. Elisabeth wil je verrassen door de energie die dat geeft om door te gaan in deze moeilijke tijd. Het Etalagemuseum is te bekijken aan de Engstraat 18a in Heusden.

Een multitalent zou ik Els Ophorst-Pfann willen noemen, haar creativiteit kent geen grenzen. Naast yogalessen als Saswitha Yoga Docent, geeft ze lachworkshops, tourt ze al jaren als Goede Fee door Nederland en is ze ook nog allround zangeres. Muziek was zelfs haar eerste – en blijvend grote – liefde. Els componeert en schrijft haar songteksten zelf en sinds kort bespeelt ze ook de ukelele. Deze mooie combinatie van verschillende disciplines is – net als Els zelf – te typeren als vrolijk, aanstekelijk, intens en fantasierijk. Dat maakt dat haar lachworkshops, muziekoptredens en yogalessen erg geliefd zijn bij een trouwe schare ‘fans’. Die hebben haar nu door de corona maatregelen even moeten missen, maar ook daar heeft Els iets op gevonden. Ze geeft nu wekelijks online yogales. Daarnaast verspreidt ze vol overgave de 21 dagen meditatie uitdaging ‘Creating Abundance’ van Deepak Chopra. Met deze challenge wil Els juist nú zoveel mogelijk mensen laten ervaren wat ze zelf niet voor mogelijk hadden gehouden …

Kijk voor meer informatie op de Facebookpagina van Els

Zevenentwintig jaar geleden is Luis Henrique Freitas Padua vanuit Brazilië naar Nederland gekomen. Luis is journalist in hart en nieren: ”Ik heb een passie voor schrijven en communiceren naar anderen. In São Paulo werkte ik al als journalist bij de grote krant O Estado.” In Nederland is Luis gaan werken bij Radio Nederland Wereldomroep in Hilversum. Hier werd hij een bekend presentator/programmamaker. Zijn stem en talenkennis werden zijn handelsmerk. Ook is hij de Nederlandse taal gaan leren, dat vond hij een voorwaarde om een goede journalist te kunnen zijn. Naast zijn werk bij de Wereldomroep schreef hij columns voor de krant Verdade. Als pensionado schrijft hij nu nog wekelijks voor deze krant en een tijdschrift in Brazilië. Dat geeft hem energie en inspireert hem. Zijn passie voor journalistiek wordt versterkt door een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Zo koestert hij de prachtige universele verhalen die zijn vader hem als kind voorlas. En die hij nu als vestingbewoner nog altijd graag doorgeeft aan iedereen die hij tegenkomt. ”Wees niet afhankelijk van iets anders dan jezelf om gelukkig te zijn! Leg de macht over je geluk niet in andermans hand. Je rust ligt in jouw handen en alleen jij bent er verantwoordelijk voor.” Dat gevoel komt ook tot uitdrukking in zijn artikel ‘’De onvergetelijke speech van de Koning der Nederlanden’’ wat onlangs werd gepubliceerd in de Verdade. In deze tijden van corona geeft hij ons als journalist te denken: ‘’De coronacrisis laat aan iedereen, ook aan de koning, zien dat we meer verantwoordelijkheid moeten nemen als het gaat om ‘zorgen voor elkaar’ en dat rijkdom niet alleen maar geld is, maar vooral ook gezond zijn.’’

Ze zingt, schrijft teksten, begeleidt zichzelf op de piano, componeert en arrangeert zelf haar muziek. Natuurtalent en vestingbewoonster Eugenie Geurts is voor muziek in de wieg gelegd. Ze komt uit een warm nest en bij haar thuis in Tilburg was het vaak een zoete inval. ‘’Samen delen met mensen die het minder goed hebben, was een belangrijke waarde die ik naast muziekbeleving ook meekreeg.” Haar moeder met muzikale roots die teruggaan naar het Spaanse Sevilla, zong en speelde gitaar. Haar vader was een groot jazzliefhebber en nam haar van kleins af aan mee naar alle festivals die hij bezocht. Als 4-jarige leerde Eugenie al piano spelen, zonder muzieklessen te volgen. Op het gehoor speelde ze na wat ze hoorde. Op de lagere school hoorde een pianolerares haar ‘toevallig’ spelen, zag haar talent en vroeg haar pianolessen bij haar te komen nemen. Zij stimuleerde Eugenie om zich vrij te blijven ontwikkelen en op haar eigen wijze muziek te blijven maken. Iets waar Eugenie zich nog altijd mee iditentificeert. Later studeerde ze cum laude af aan het Brabants Conservatorium en ging ze o.a. werken als muziekdocent. Jarenlang trad ze op in binnen- en buitenland in bands, solo, trio of met gasten. Optreden en muziek maken is wat ze het liefst doet. Haar veelzijdigheid kent geen grenzen. Van spelen in een Big Band tot het geven van een klein intiem huiskamerconcert. Ze beheerst diverse muziekstijlen zoals Soul, Jazz, Funk, Cubaans en Easylistening. En is helemaal in haar element als ze met haar stem en muziek emoties en sfeer kan overbrengen van grote artiesten zoals Chaka Kahn of Billy Holiday. ‘’Tegelijkertijd zingen en piano spelen is best pittig, omdat het toch twee aparte instrumenten zijn.Haar grote voorbeeld is Tania Maria, die dat in haar ogen perfect doet. De laatste jaren legt Eugenie zich toe steeds meer toe op verdieping in haar film-muziek, teksten en eigen composities.

Bijzonder is het stuk ’Tuin der Lusten’ in bovenstaand YouTube filmpje. Hierin brengt ze in het Jeroen Boschjaar een eerbetoon aan deze beroemde kunstenaar. Luister en kijk hier hoe Eugenie volledig opgaat in haar virtuoze pianospel, begeleid door beelden die zijn opgenomen in het voormalig woonhuis van de kunstenaar aan de Markt in Den Bosch. Voor meer informatie en video’s kun je verder kijken op http://www.eugenie.nl YouTube en Spotify. Bij Langstraat FM 106.8 (onderdeel van Langstraat Media) is Eugenie al 16 jaar actief als DJ met haar eigen show en bestuurslid. In haar wekelijkse radioshow op zaterdag van 10:00u tot 13:00u heeft ze in deze lastige coronatijd al heel wat ondernemers, zorginstellingen, ZZP-ers en particulieren een hart onder de riem gestoken. En natuurlijk kiest ze voor haar show lekkere muziek voor de luisteraars. Een aanrader om eens te luisteren!

Amber,
trotse eigenaresse
van Amber’s ART OF BEAUTY

Als ik vraag naar haar missie, zegt ze stralend ‘ervoor zorgen dat mensen zich mooi voelen van buiten en van binnen.’ Eind mei van dit jaar is Amber Kunenborg, 25 lentes jong, geboren en getogen in Heusden vesting naar de Kamer van Koophandel gegaan om haar schoonheidssalon Amber’s Art of Beauty te registreren. Na een periode van 3 jaar tegelijk ín loondienst en als parttime ondernemer gewerkt te hebben, waagde ze tijdens de coronacrisis de sprong naar het fulltime ondernemerschap. Zolang Amber het zich kan herinneren, droomde ze al van een eigen salon op een mooie locatie … ergens in de toekomst. Maar toen haar werk tijdens de crisis tijdelijk stil kwam te liggen, had ze tijd om na te denken en kwam ‘bij toeval’ de locatie in de Engstraat in beeld. ‘Ik heb meteen actie ondernomen. Ik ben met de eigenaar van het pand in gesprek gegaan. Samen hebben we naar de mogelijkheden gekeken. En hij dacht met me mee, waardoor ik de stap nú durfde te zetten.’ Ik ben onder de indruk van haar lef en doorzettingsvermogen, maar ook van haar verhaal. Op haar 11e kreeg Amber te maken met acné, een heel vervelende huidaandoening. Tot op heden worstelt ze hier nog steeds mee, maar zegt ze ‘het mag er zijn en het heeft me gebracht tot wie ik ben en wat ik doe.’ In mijn ogen is ze hiermee een inspirerend voorbeeld voor anderen. Kwetsbaarheid omarmen en op een positieve manier inzetten in je leven. Als je dat durft, dan ontstaat er magie. Dan zit je lekker in je vel, heb je energie, bruis je van enthousiasme en creativiteit en ben je aantrekkelijk voor anderen. ‘Ondanks imperfectie kan iedereen stralen’ is een lijfspreuk die dan ook precies bij Amber past. Meer informatie over deze jonge onderneemster kun je lezen op haar website https://www.ambersartofbeauty.nl